2013
/01
În culisele neamului cu

MARIA
ILIUT
Invitata ediției de astăzi care și-a deschis sufletul și ne va transpune imaginar în dulcea ei Bucovină prin cântec, joc și portul specific crăsnenilor, este inegalabila privighetoare de munte cu nume de baladă – Maria Iliuț. Originară dintr-un sat tupilat la poale de munte pe nume Crasna, Maria Iliuț a adus cu ea la Chișinău folclorul și graiul bucovinean pe care l-a păstrat intact. Oriunde s-ar afla, dorul de Crasna n-a părăsit-o nicicând, invocându-l în cântecele sale. Desaga de piese pe care le-a cules de la sătenii alături de care a crescut și și-a plămădit talentul, cuprinde toate speciile folclorului, cel mai mult însă, preferă doinele care-i răscolesc sufletul. Vă invit să o cunoașteți mai bine.
/02
În culisele neamului cu

VALERIU
HANGANU
În această emisiune aducem în atenția dumneavoastră, activitatea trompetistului nepereche al neamului nostru – Valeriu Hanganu. Sunt mai bine de 20 de ani de când trompetistul nu mai este printre noi dar ne-a lăsat drept zestre, un repertoriu ascultat și cântat de generațiile de astăzi. Trompeta era instrumentul predestinat lui Valeriu Hanganu pe care a reușit să o îmblânzească prin zeci de ore de muncă asiduă și maximă dăruire. Doinele, horele, sârbele, piesele lui de virtuozitate, izvorau din adâncul sufletului și ajungeau lesne către spectatori, iar la final, cea mai mare răsplată a sa erau ropotele de aplauze.
/03
În culisele neamului cu

SOFIA
VICOVEANCA
Această ediție a emisiunii este una de colecție pentru că oglindește povestea de viață și cea de cântec, a unei interprete fără egal pe care ne-a dat-o Bucovina – Sofia Vicoveanca. Interpreta cu un suflet de o sensibilitate rară, este considerată pe bună dreptate privighetoarea bucovinei. După 10 ani de absență de pe scena din Basarabia, în această primăvară a revenit la Chișinău cu un recital de excepție. Aceeai ținută impecabilă, același repertoriu care ne-a răscolit amintiri de altădată, și aceeași trăistuță fără de care nu pornește la drum.
/04
În culisele neamului cu

SUZANA
POPESCU
Astăzi aducem în prim-plan o interpretă pe care o vedem tot mai rar în emisiunile televizate dar care este sigură că într-o zi, meritele-i vor fi apreciate la justa valoare – Suzana Popescu. Vine destul de târziu pe arena muzicii basarabene dar reușește într-un final să-și creeze eul său în acest domeniu. Când s-a văzut prima dată la Chișinău își dorea să devină o mare interpretă și să cânte așa cum o făcea Maria Tănase. Mai târziu însă, înțelege că pentru a ieși în evidență, n-ai voie să copiezi, ci dimpotrivă, să găsești o nișă în care tu să fii cel mai bun. În acest sens, un rol deosebit de important i-l atribuie lui Andrei Tamazlâcaru care i-a îndreptat atenția către folclorul păstoresc și i-a făcut un loc în "Tălăncuța".
/05
În culisele neamului cu

VIORICA SI ELENA LUPU
De această dată vă prezentăm două interprete surori care au pășit împreună în scena profesionistă și, deși sunt la o vârstă foarte fragedă, au reușit să se facă plăcute prin repertoriul bine ales, ținută scenică impecabilă, și costume populare extrem de valoroase. Se zice că acolo unde există tineri, se întrevede un viitor. Viorica și Elena Lupu sunt interpretele care au bătătorit drumurile României în lung și-n lat, participând la cele mai mari festivaluri de folclor și întorcându-se acasă cu trofee și premii importante. Au furat din arta îmbrăcării costumului popular de la cele mai mari nume ale muzicii românești și au știut întotdeauna să țină cont de sfatul profesioniștilor în alegerea repertoriului. Iată de ce, Viorica și Elena LUpu sunt un bun exemplu pentru tinerii care-și doresc să facă din muzica populară o meserie.
/06
În culisele neamului cu

NICOLAE
GLIB
Astăzi vă propun să aflați povestea de cântec și istoriile pieselor pe care le-a adunat de-a lungul anilor în repertoriul său – Nicolae Glib. Nicolae Glib este interpretul care a stat întotdeauna cu urechea aproape de radio București și radio Iași, astfel, formându-și repertoriul din piese autentice, specifice meleagurilor de unde-și trage rădăcinile. Copil fiind, cânta în beznă, crezând că astfel nu-l va auzi nimeni. A avut câteva tentative de a îmbrățișa o altă profesie decât cea a cântecului popular dar se pare că destinul și-a spus cuvântul.
/07
În culisele neamului cu

NICOLAE
BOTGROS
V-am pregătit o emisiune despre un spectacol cum rar s-a întâlnit în istoria muzicii populare românești – Nicolae Botgros la ceas aniversar. Artistul și-a mai împlinit un vis pe care l-a împărtășit cu spectatorii lui. A fost un adevărat regal folcloric în încheierea festivalului Mărțișor 2013, reușind să adune în scenă o orchestra compusă din 70 de instrumentiști care la un moment dat au fost parte a orchestrei Lăutarii și au revenit acum să cânte o data în plus sub bagheta lui Botgros.
/08
În culisele neamului cu

ADAM
STINGA
În această emisiune vă propun să cunoașteți un trompetist cu personalitate – Adam Stîngă. Este muzicianul care nu s-a format pe scenă ci are în primul rând școala de acasă. Primele piese le-a învățat la auz. Se trage dintr-un neam de lăutari cunoscuți de la sudul Moldovei. Rudele sale din Zârnești, Cahul, aveau o orchestră de familie, foarte solicitată la petrecerile din localitate. Au fost șase copii la părinți dar numai el a avut ambiția de a-i îndeplini dorința tatălui său, care vroia ca feciorul să se facă trompetist. Astăzi, Toader Stîngă, cu siguranță ar fi fost mândru de performanțele copilului său.
/09
În culisele neamului cu

ALEXANDRU BRADATAN
În această emisiune venim cu povestea de cântec a unui tânăr interpret născut dincolo de Prut, pe plaiuri bucovinene, care însă a avut ocazia să cânte și pe scena Palatului Național din Chișinău. Pentru realizarea acestei emisiuni am avut deosebita plăcere să ne deplasăm cu echipa de filmare la Gura Humorului și să descoperim frumoasa Bucovină, de unde-și trage rădăcinile și cântecul Alexandru Brădățan. Consideră că este o binecuvântare să se fi născut în acele ținuturi împânzite de mănăstiri. A fost crescut într-o familie religioasă așa încât, copil fiind, își dorea să se facă preot dar se pare că Dumnezeu i-a pregătit un alt destin și i-a îndreptat pașii pe drumul cântecului.
/10
În culisele neamului cu

OLEG SI LUCIA SACALIUC
De această dată v-am pregătit o emisiune pe strune de vioară. Vom trece imaginar Prutul și-i vom cunoaște pe violoniștii Oleg și Lucia Sacaliuc. Sunt absolvenți ai Institutului de Arte din Chișinău, acolo s-au întâlnit, și-au petrecut anii de studenție la finele cărora au jucat o nuntă frumoasă la nordul Moldovei, cu lăutari vestiți și datini strămoșești. Au plecat peste Prut la invitația lui Ioan Cobîlă, dirijorul orchestrei Rapsozii Botoșanilor. Au vrut să-și croiască un rost în viață cu intenția de a reveni acasă dar n-a fost să fie. Astăzi locuiesc și activează cu succes mai bine de 20 de ani, la Botoșani.
/11
În culisele neamului cu

NICUSOR
IORDAN
Astăzi vă propunem o întâlnire cu folclorul din zona Munteniei pe care-l vom redescoperi prin intermediul interpretului Nicușor Iordan. Ce-l leagă de Chișinău și ce-l face să vină tot mai des în Basarabia, aflăm chiar de la el.
/12
În culisele neamului cu

CRISTINA
PINTILIE
Vă invit să o cunoașteți pe Cristina Pintilie, o interpretă care a reușit să înregistreze performanțe de care este foarte mândră. Cântă de când se ține minte. Cânta oriunde, fără pic de emoții, Mică fiind, încerca să imite marile voci ale folclorului românesc printre care Maria Lătărețu sau Maria Tănase. Părinții, văzându-i atracția față de muzică au știut să-i fie întotdeauna alături și să investească în studiile ei, iara fata nu i-a dezamăgit.
/13
În culisele neamului cu

CONSTANTIN
RUSNAC
Astăzi vă prezentăm o personalitate a cărui nume este puternic ancorat în cultura noastră națională. Și-a început activitatea în domeniul muzicii populare dar curiozitatea și nevoia de a descoperi în permanență un domeniu neexploatat încă l-a făcut să nu se oprească aici. Astfel, a scris romanțe, muzică ușoară, muzică corală, muzică de cameră, dar și muzică pentru copii. Maestru în artă, fost rector al Conservatorului din Chișinău timp de 15 ani, Secretar general al Comisiei Naționale a Republicii Moldova pentru UNESCO, iar din anul 2000 este și președintele Consiliului Național DELFI. Nimeni altul decât Constantin Rusnac.
/14
În culisele neamului cu

GHEORGHE
MACAROV
Sunetul dulce al viorii lăutarului Gheorghe Macarov nu mai poate fi auzit decât în înregistrările pe care ni le-a lăsat drept mărturie. Era violonistul care cânta cu multă dăruire de sine, moștenind talentul de la tatăl său. De-a lungul carierei sale artistice a cântat în orchestrele "Mugurel", "Folclor", "Joc", după care a urmat Lăutarii, acolo unde a slujit folclorul până la ultima lui suflare. Am adunat în această emisiune interviuri cu oamenii care i-au fost aproape, care l-au prețuit cu adevărat și cărora astăzi încă le lipsește Gheorghe Macarov.
/15
În culisele neamului cu

ION
DASCAL
Emisiunea de astăzi o dedicăm unei personalități a neamului nostru a cărui menire a fost să se afle în repetate rânduri la pupitrul câtorva orchestre de muzică populară. De peste 30 de ani este șeful Mugurelului. Ion Dascăl este protagonistul emisiunii de astăzi.
/16
În culisele neamului cu

GAVRIIL
GRONIC
Astăzi vă propunem să aflați detalii despre destinul trompetistului cu cele mai multe înregistrări audio, numărul lor depășind 200 de lucrări, păstrate în fonoteca de aur a radiodifuziunii. Astăzi vorbim cu și despre Gavriil Gronic.
/17
În culisele neamului cu

SERGHEI
CIUHRII
Astăzi veți cunoaște o personalitate marcantă a folclorului basarabean care a știut dintotdeauna să păstreze și să valorifice acele perle muzicale pe care le-a dat acest popor, culese de la nordul Moldovei. Dirijorul, compozitorul și profesorul Serghei Ciuhrii este protagonistul acestei emisiuni.
/18
În culisele neamului cu

GHEORGHE
BANARIUC
Astăzi vrem să vă prezentăm un destin închinat în totalitate muzicii populare. Ne-am propus să-l aducem în prim plan pe violonistul, dirijorul, compozitorul și aranjorul Gheorghe Banariuc. Stând de vorbă cu Gheorghe Banariuc am descoperit întâi de toate un om de o sensibilitate profundă al cărui caracter s-a format într-un sat de la nordul Moldovei, mai exact Corjeuți, Briceni. Acolo a auzit primele piese folclorice cântate la jocurile organizate la sărbătorile de peste an sau la nunțile de la care era nelipsit, chiar dacă de cele mai multe ori era nevoit să lase baltă treburile gospodărești și să fugă de acasă pe furiș.
/19
În culisele neamului cu

NICOLAE
GRIBINCEA
Astăzi vă vom prilejui întâlnirea cu niște tineri entuziaști îndrăgostiți de folclorul autentic pe care încearcă să-l aducă în fața spectatorului într-o manieră proprie, fapt care-i deosebește de alte colective etno-folclorice. În această emisiune am stat la sfat cu Plăieșii lui Nicolae Gribincea.
/20
În culisele neamului cu

ANATOL
VITU
Astăzi vă invit să descoperiți parcursul artistic al muzicianului îndrăgostit de violă dar îndrăgostit în primul rând de cântecul popular românesc încă din anii copilăriei - Anatol Vițu.
/21
În culisele neamului cu

Ion
Dolănescu
Această emisiune este despre Ion Dolănescu, un destin puternic imprimat în istoria neamului românesc. Cântecele sale au fost leagănul copilăriei multor generații de români. El a trudit enorm de mult pentru ca să lase în urma sa un repertoriu uluitor având grijă să imprime cu regularitate creații noi, așa încât astăzi, fonoteca radio numără peste 1000 de cântece scrise în mare parte chiar de el. Recunoaște că a fost răsfățatul publicului, sălile la spectacolele sale fiind întotdeauna arhipline. Era în stare să cânte de unul singur trei concerte pe zi, ceea ce este o performanță de neegalat. A imprimat 50 de albume plus câteva casete audio care în mod cert se găsesc în casele multor români din toată lumea. Cântecul i-a fost destinul hărăzit de Dumnezeu iar istoria lui de viață nu a fost un secret penru nimeni.
/22
În culisele neamului cu

FESTIVALUL
ION DOLANESCU
Ediția acestei emisiuni este una de colecție. Venim în casele dumneavoastră cu imagini exclusive și suntem mândri pentru că am putut fi martorii unor momente unice în care s-au pus bazele primei ediții a festivalului concurs de folclor in memoria celui care a fost și rămâne să fie considerat artistul tuturor generațiilor de români - Ion Dolănescu.
/23
În culisele neamului cu

ZINAIDA
JULEA
Zinaida Julea s-a născut în satul Hârbovăț, Anenii noi, în familia Eugeniei și a lui Arion Julea. Vocea o moștenește de la mama care ar fi putut ajunge o bună interpretă dacă ar fi urmat studiile de specialitate, iar tata i-a transmis talentul de povestitor. Părinții și-au dorit s-o vadă artistă, iar peste ani, când deja numele ei avea răsunet, se sfiau chiar s-o îmbrățișeze, uitându-se la ea cu multă mândrie. Vă invit să aflați de la Zinaida Julea, istorii de viață povestite în premieră.
Made on
Tilda