Emisiunea "Zestrea neamului" - Colinde
Ediția de astăzi este una specială prin mesajul pe care-l vor aduce în casele dumneavoastră interpreții ce vin să ne colinde vestindu-ne astfel Nașterea Domnului. Se știe că primii colindători au fost păstorii care au venit la peștera luminată unde s-a născut pruncul Isus și au vestit lumii întregi, minunea la care au fost martori. Colindul este o neprețuită zestre spirituală pe care o moștenim din moși strămoși și e bine să o facem cunoscută încă din pruncie, copiilor noștri.
Emisiunea "Zestrea neamului" - Colinde

Emisiunea "Zestrea neamului" cu Constantin Bahrin
Emisiunea "Zestrea neamului" cu Constantin Bahrin
Astăzi aducem în casele dumneavoastră o poveste de viață și de cântec a unui interpret pe care știu că-l îndrăgiți. Un interpret care de mai bine de 15 ani a tot bătătorit cărările de la Iași la Chișinău având o frumoasă colaborare cu orchestrele din Basarabia. Un artist care știe să pună suflet în fiecare vers pe care-l cântă și vi-l aduce în dar. Constantin Bahrin, venit de la Iași, vă invită la o poveste frumoasă.
Emisiunea "Zestrea neamului" cu Alexandru Brădățan
Invitatul acestei ediții pe care l-am provocat la o discuție de suflet, este născut pe ținuturi bucovinene și unii din promotorii zonei Gura Humorului. Alexandru Brădățan este unul din tinerii foarte activi și implicat în tot felul de evenimente private sau publice, bătătorește țara Românească în lung și-n lat și ne mărturisește că reușește să țină pasul pentru că face ceea ce-i este sortit și ceea ce-i place.
Emisiunea "Zestrea neamului" cu Alexandru Brădățan

Emisiunea "Zestrea neamului" cu Laura Lavric
Primul turneu al invitatei noastre de astăzi a fost venirea la Chișinău pe când avea încă 16 ani. A fost prezentă și în una din edițiile anterioare a evenimentului Potcoava de aur, organizat anual de Noroc Media și a avut mare succes la publicul basarabean. Fiecare întâlnire cu publicul, pentru Laura Lavric este o zi de sărbătoare și ne spune că identitatea noastră poate exista doar prin tradiții și cântec. Deși este foarte energică din fire și foarte sfătoasă, a trecut prin multe în viață și atunci când i-a fost greu pe suflet n-a putut să cânte. Cu toate acestea, cu bune și cu rele, dacă s-ar mai fi născut o dată, tot folclorul ar vrea să-l slujească.

Emisiunea "Zestrea neamului" cu Laura Lavric
Emisiunea "Zestrea neamului" cu Mihaela Tabură
Emisiunea "Zestrea neamului" cu Mihaela Tabură
Astăzi am invitat o tânără care încearcă să-și facă durm în cântecul popular și să-și găsească locul printre interpreții din Basarabia. Cariera artistică a Mihaelei Tabură este într-o continuă dezvoltare, La școală fugea de lecțiile de matematică și diriginta o găsea în cabinetul de muzică. O școală muzicală la propriu însă n-a făcut iar la Colegiul de muzică "Ștefan Neaga" a avut de muncit foarte mult pentru ca să recupereze ceea ce nu reușise să învețe până atunci.
Emisiunea "Zestrea neamului" cu Ansamblul JOC
Astăzi vă vom spune povestea JOC-ului. Acum 16 ani am tr[it o experiență extrem de frumoasă asistând pentru prima dată în sala palatului național la un spectacol prestat de balerinii ansamblului JOC. Pe parcursul unei săptămâni întregi am povestit din acele emoții tuturor celor cu care mă întâlneam atunci dar acele emoții persistă și până astăzi. Asistăm acum la o înnoire a trupei de balet, generațiile s-au schimbat dar JOC-ul își păstrează crezul.
Emisiunea "Zestrea neamului" cu Ansamblul JOC

Emisiunea "Zestrea neamului" cu Marin Bunea
Emisiunea "Zestrea neamului" cu Marin Bunea

De această dată vă vom prilejui întâlnirea cu un om bun. Bun la suflet, bun profesionist, bun familist, bun profesor, poate pentru că asta este și condiția cu care a venit pe acest pământ, numele pe care-l poartă, impunându-i acest lucru. Marin Bunea este un violonist cu rădăcini adânci muzicale având norocul să se nască într-o dinastie faimoasă de lăutari de la nordul Moldovei. El spune așa: "Îmi pare rău că astăzi muzica vechilor lăutari este uitată atât deușor chiar de către cunoscători. Este atât de caldă, sufletească, luminoasă și plină de strălucire. Fiind violonist și încercând să înțeleg îndeaproape fiecare detaliu tehnic al interpretării, rămân deseori uimit de extraordinara măiestrie tehnică, rafinament stilistic, de impresionantul artistism al lăutarilor".
Emisiunea "Zestrea Neamului" cu Dinu Iancu Sălăjanu
În această emisiune vă vom prilejui întâlnirea cu un artist veritabil din zona ardealului, mândru că este fecior de Sălăjan care iată împlinește 25 de ani de la debutul său ca artist într-o emisiune realizată la Televiziunea Română. Dumitru Fărcaș spunea așa: "Îl felicit că și-a dus acești ani de carieră cu atâta demnitate și cu atâta perseverență încât s-a înscris pe orbita marilor cântăreți de valoare din România.
Cantecele noastre, spune invitatul meu, reflectă trăirile noastre, ne arată pe noi așa cum suntem, un cântec se naște din personalitatea fiecăruia. Este omul care nu face pentru bani această meserie ci, ca să-și facă datoria față de muzică, și consideră că este misiunea lui să-și aducă aportul la îmbogățirea folclorului românesc.
Dinu Iancu Salajanu este un român care-și iubește neamul și îl slăvește prin cântec, este un artist complet care a caștigat în timp încrederea publicului și care are multe să vă spună. Stați aproape de noi.
Emisiunea "Zestrea Neamului" cu Dinu Iancu Sălăjanu
Emisiunea "Zestrea neamului" cu Irina Antoci
Emisiunea "Zestrea neamului" cu Irina Antoci
Astăzi vom trece în revistă povestea de cântec a unei interprete care are convingerea că artiștii nu se fabrică de azi pe mâine. Este fericită pentru că-și poate spune sufletul prin arta pe care o face, cântecul fiindu-i de cele mai multe ori alinare și evadare din cotidian. Acest an a fost unul cu multe încercări, pe alocuri destul de dure dar, se pare că anume aceste situații au motivat-o să vină mai aproape de dvs. prin realizarea câtorva videoclipuri de care vă veți bucura. Nu a mai vorbit nici într-o emisiune despre tot parcursul ei artistic de până acum, așa că astăzi are multe să vă spună. Irina Antoci este protagonista acestei ediții a emisiunii "Zestrea neamului". Vă invit s-o cunoaștem.
Emisiunea "Zestrea Neamului" In memoriam Tamara Chițaniuc
Să ne amintim de Tamara Chițaniuc, intepreta supranumită Ioana Radu de Moldova pentru că putea s-o imite perfect, era foarte aproape ca și stil de interpretare și chiar a cântat din repertoriul marei artiste. Avea o prezență deosebită în scenă. Știa să prindă publicul și să-l țină până la ultimul vers cântat, ne povestește maestrul Ion Dascăl, cel care a acceptat cu bucurie să ne vorbească despre solista orchestrei "Lăutarul" de la Bălți și apoi a orchestrei "Mugurel", acolo unde a cântat până la ultimii săi ani din viață. Au fost colegi încă de pe băncile Colegiului de muzică "Ștefan Neaga" și apoi viața i-a ținut împreună așa încât s-au putut bucura de apaluazele publicului din lumea întreagă. Din păcate prea puține împrimări a reușit să lase în urma sa dar cele care sunt, realizate împreună cu orchestra Mugurel ar fi bine să nu le dăm uitării dar să le facem cunoscute și celor ce vin din urmă. Ion Dascal își împărtășește astăzi, amintirile despre Tamara Chițaniuc.
Emisiunea "Zestrea Neamului" In memoriam Tamara Chițaniuc
Emisiunea "Zestrea neamului" cu Nina Țurcanu Furtună
Emisiunea "Zestrea neamului" cu Nina Țurcanu Furtună

Astăzi venim să vă aducem o altă poveste frumoasă de cântec a unei interprete care după ce reușise să se facă remarcată pe scena de la Chișinău, avea un repertoriu bine clădit, s-a pomenit într-o zi în fața deciziei de a rămâne în America unde a locuit vreme de 16 ani. În tot acest răstimp a simțit gustul dorului de cei mai dragi oameni, de cele mai dragi locuri, de muzica populară. Dar cu toate acestea a învățat să stăpânească acest dor, altfel, ar fi mistuit-o. Tot dorul a fost pentru ea o sursă de inspirație și datorită lui, a continuat să facă muzică. Doar se știe, atunci când îți pune Dumnezeu mâna pe cap, dăruindu-ți un talent, ești obligat să-l transformi în artă, să-l valorifici, altfel e greu de dus. Invitata mea își cântă în primul rând ei, așa cum poate mai bine, consideră că doar în acest fel mesajul poate ajunge direct la inima publicului. De fapt, pentru ea, un artist nu este doar cel care a venit pe scenă, a cântat și atât. A fi artist implică multe componente pe care dacă nu le posezi, n-ai cum să-ți formezi eul tău.
Nina Țurcanu Furtună este protagonista ediției de astăzi a emisiunii "Zestrea neamului" care ne va împărtăși din experiențele trăite și vă va aduce în dar câteva din cele mai recente cântece înregistrate cu orchestra "Busuioc Moldovenesc".
Emisiunea "Zestrea neamului" in memoriam Ana Barbu
În această ediție a emisiunii vă invit să ne reamintim de interpreta florilor de liliac. Mi-ar fi plăcut să stabilesc un interviu în care să stăm de povești chiar cu distinsa doamnă, dar, nu se mai poate pentru că pe 18 mai 2015 Ana Barbu a plecat să le cânte îngerilor. Am avut totuși ocazia să o intervievez în cadrul unei emisiuni și a fost suficient încât să-mi pot da seama despre căldura pe care o emana și despre noblețea sufletească moștenită de la înaintașii ei.
Emisiunea "Zestrea neamului" in memoriam Ana Barbu
Emisiunea "Zestrea neamului" cu Gheorghe Șevcișin
Emisiunea "Zestrea neamului" cu Gheorghe Șevcișin
Astăzi vom spune povestea unui instrumentist, dirijor, aranjor, un om de o inteligență sclipitoare și o sensibilitate artistică deosebită. Gheorghe Șevcișin este oaspetele a cărei lume interioară va propun s-o descoprim împreună. A venit pe lume la 11 noiembrie 1951 în Dobrogea veche. A colaborat cu aproape toate orchestrele de muzică populară de la noi. A scris melodii și a făcut aranjamente pentru toate orchestrele Chișinăului și pentru interpreți de primă linie, adunând în fonoteca sa mult peste 500 de melodii. Mărturiseste că a făcut şi va face muzică, pentru că aceasta este adevărata lui dragoste".
Emisiunea "Zestrea neamului" cu Viorica Ciubotaru
Invitata noastră de astăzi vine de la sudul Moldovei, mai exact din satul Feștelița, sat despre care folcloristul Andrei Tamazlîcaru spunea că este cel mai colindător, având acolo foarte multe expediții folclorice. Viorica Ciubotaru consideră că este bine ca părinții să le dezvolte personalitatea artistică a copiilor încă din fragedă pruncie, vorbindu-le despre tradițiile și datinile strămoșești.
Emisiunea "Zestrea neamului" cu Viorica Ciubotaru

Emisiunea "Zestrea neamului" cu Rodica Buhnă
Emisiunea "Zestrea neamului" cu Rodica Buhnă
Astăzi vom spune povestea de cântec a unei tinere interprete care și-a legat cariera artistică de orchestra Mugurel. Vreme de 13 ani deja, crează împreună lucruri frumoase și veritabile. Este adepta cântecului folcloric autentic preluat de la informatorii purtători de folclor, îl adaptează așa încât să-i vină bine pe voce și să-l poată transmite publicului drag.
"Zestrea neamului" cu Anișoara Dabija
Îmi place să conturez portretele artiștilor noștri păstrători ai tezaurului folcloric și am certitudinea că în timp, asta este ceea ce va rămâne și deseori se va face recurs la aceste mărturii. Invitata de astăzi își face debutul pe scena Palatului Național din capitală în anul 2009 în cadrul evenimentului Potcoava de aur, organizat de Noroc Media, în acompaniamentul Orchestrei Lăutarii. Colaborările lor au continuat tot mai mult așa încât la scurt timp distanță a apărut primul ei album în acompaniamentul aceleiași orchestre, iar astăzi, Anișoara Dabija se poate mândri cu faptul că este angajata ei.
"Zestrea neamului" cu Anișoara Dabija

Emisiunea "Zestrea neamului" cu Oleg Vitliuc

Emisiunea "Zestrea neamului" cu Oleg Vitliuc

„Folclorul românesc... nu numai că este sublim, dar te face să înţelegi totul. E mai savant decât toată muzica aşa-zis savantă. E mai melodic decât orice melodie, dar asta fără să vrea. E duios, ironic, trist, vesel şi grav", spunea George Enescu. În emisiunile noastre aducem săptămână de săptămână pe cei care daca vreți, au fost pecetluiți să preia și să promoveze muzica neamului nostru. Poporul nostru se poate mândri cu o ladă de zestre plină de valori spirituale care ne identifică şi ne fac unici și mai ales suntem bogați în instrumentiști care sunt la mare căutare. Tocmai de aceea ne-am străduit întotdeauna să aducem în prim plan și instrumentiștii care de cele mai multe ori stau în umbră, pentru că așa le este firea, deși, contribuția lor la îmbogățirea tezaurului folcloric este imensă. Astăzi vom spune o poveste pe strune de vioară. Pentru Oleg Vitliuc, vioara este un instrument care dacă nu spune mult, spune tot. Vă invit să-l cunoașteți.
Emisiunea "Zestrea neamului" cu Lilia Roșca
Cariera invitatei noastre de astăzi este în plină ascensiune, urcă însă, treaptă cu treaptă cu răbdare și cumințenie. Până nu demult era solistă liber profesionistă, astăzi însă este una dintre angajatele orchestrei de muzică populară Lăutarii. La doar 11 ani vine la Chișinău să-și continue studiile. Pentru părinții ei a fost o alegere destul de grea să-și lase fata de una singură dar astăzi, Lilia Roșca le mulțumește și le este recunoscătoare pentru curajul pe care l-au avut atunci și pentru încrederea în talentul cu care a înzestrat-o Dumnezeu.
Emisiunea "Zestrea neamului" cu Lilia Roșca

Emisiunea "Zestrea neamului" - Festivalul "Frumos covor basarabean"
Emisiunea "Zestrea neamului" - Festivalul "Frumos covor basarabean"
De această dată ne aflăm la muzeul de meșteșuguri populare Artă rustică, din Clișova Nouă, Orhei. Întâlnirea noastră de astăzi este prilejuită de cea de-a patra ediție a festivalului intitulat Frumos covor basarabean. În centrul acestei emisiuni va fi covorul nostru tradițional meșterit cu multă iscusință de către femeile care au știut dintotdeauna să-și pună sufletul în aceste ornamente extrem de migălos lucrate.
Emisiunea "Zestrea neamului" cu Constantin Enceanu
Invitatul meu de astăzi este un simbol al muzicii oltenești cu o voce inconfundabilă și un adevărat păstrător al folclorului veritabil. Muzica populară îl defineşte în totalitate asa încât spune că este ceea ce cântă şi cântă ce simte! Prima evoluare cu Nicolae Bogtros și orchestra Lăutarii i-a adus emoții pe care cu greu reușea să le stăpânească dar în același timp a simțit că alături de maestru trăiește pentru muzică și muzica trăiește prin el. Spune că succesul ți-l faci tu prin multă muncă dar ținându-te de harul dat de la Dumnezeu. Haideți să vă fac cunoștință cu invitatul meu de astăzi - Constantin Enceanu.

Emisiunea "Zestrea neamului" cu Constantin Enceanu
Emisiunea "Zestrea neamului" cu Nicu Mâță și Beatrice Băndoiu
Emisiunea "Zestrea neamului" cu Nicu Mâță și Beatrice Băndoiu

De această dată emisiunea noastră este gazda a doi tineri interpreți care-și clădesc cariera artistică cu multă încredere, devotament și încearcă să fie autentici în gândire și în acțiunile lor.
Ea spune asa: Muzica este adevărata limbă universală care ne vindecă de tot ceea ce este rău și fără de care viața ar fi o greșeală.
El se ghideaza de versul: Mulți mă-ntreabă de ce cânt / Vorbe care nu mai sunt / Nu le cânt c-o zis mămuca / Nici nu cânt să-mi umplu punga / Eu le cânt numai de drag / Poate și la alții plac. Mulți mă-ntreabă de ce-mbrac / Straiele de-amu un veac / D'aestea straie pe mine / Multe-o mai văzut pe lume / Multe mândre-o hodinit / Multe doine-o auzit.
Despre cantecul popular, despre portul tradițional și sistemul lor de valori, ne vor vorbi astăzi un basarabean și o gorjeancă, Nicu Mâță și Maria Beatrice Băndoiu.
Emisiunea "Zestrea neamului" cu Marin Ganciu
Îmi place să revin uneori la spusele folcloristei Emilia Comișel: Folclorul este un tovarăș de viață care îl însoțește pe om de la naștere până la trecerea lui în neființă. În același timp el nu este un fenoment înghețat. Fiecare interpret aduce cu el tot ce are mai bun, dăruiește din talentul său și elimină ceea ce nu-i convine. Astfel se întâmplă și în cazul lui Marin Ganciu care obișnuiește și iubește să meargă în expediții folclorice și știe să pună preț pe zestrea neamului nostru.
Emisiunea "Zestrea neamului" cu Marin Ganciu

"Zestrea neamului" cu Galina Pâslaru
"Zestrea neamului" cu Galina Pâslaru

Vă aducem astăzi în case o interpretă ca mierea. Pentru public este cunoscută ca solistă a ansamblului Tălăncuța, pentru mulți dintre interpreți este considerată ca o mamă care i-a găzduit și i-a îndrumat în participarea lor la început de cale, la diverse festivaluri de cântec popular. Mai bine de 35 de ani activează la Uniunea Muzicienilor din Moldova unde realizează diverse întâlniri de creație, festivaluri și concursuri de amploare. Ea spune așa: "Chiar dacă lumea se naște și moare mereu și e în veșnică schimbare, creația izvorâtă din sufletul neamului e asemeni lacrimii de bucurie și durere ce ne leagă unii de alții". Galina Pâslaru este invitata mea de astăzi și vreau să o cunoașteți ș Dumneavoastră mai îndeaproape.
"Zestrea neamului" cu Iustina Scarlat
Protagonista emisiunii noastre de astăzi este una dintre interpretele căreia îi place să spună că toată viața a făcut politică. Da, politică culturală. Și-a dedicat viața cântecului folcloric, creației corale și manifestărilor culturale. Iustina Scarlat a cutreierat țara în lung și în lat fiinf ori inițiatoarea unor festivaluri și concursuri muzicale, ori membru de onoare al juriului. A știut să trăiască viața foarte frumos luând toate experiențele pe care i le-a oferit soarta, ca atare. Orice întâlnire cu domnia sa este o adevărată lecție de viață.
"Zestrea neamului" cu Iustina Scarlat
Emisiunea "Zestrea neamului" cu Tudor Ungureanu
Emisiunea "Zestrea neamului" cu Tudor Ungureanu
Invitatul acestei emisiuni are un nu știu ce și un nu știu cum. Atunci când își face apariția în fața publicului, reușește să-i capteze atenția prin energia debordantă și sinceritate. Deși nu mi-l imaginez cântând rock, pop, se pare că a trecut și prin această experiență dar cea mai mare Academie a sa a fost ansamblul "Tălănucuța", mai ales că este unul dintre cei care a stat la bazele formării ansamblului. Este artistul care a stat în primele rânduri ale Mișcării de eliberare națională, și nu mai puțin important este faptul că a fost dintotdeauna un ocrotitor al tradițiilor neamului nostru. Maria Bieșu spunea despre el că poate fi asemănat cu viguroșii codri ai Căprianei și trebuie să ne mândrim cu asemenea valori. El, se consideră un nepot viteaz al lui Ştefan cel Mare şi spune că atât cât va trăi pe acest pământ va sta strajă la hotarele Căprianei cu fluierul şi cobza în mână. Vă invit să-l cunoașteți pe Tudor Ungureanu.
Emisiunea "Zestrea neamului" cu Igor Rusu
Invitatul meu de astăzi este un artist pentru care am un respect deosebit, un artist foarte modest în aparițiile sale televizate. Prima dată l-am vazut la un eveniment când aveam șase ani, sigur că atunci nu mă gândeam că ne vom întâlni peste vremuri să povestim despre cântecul său într-o emisiune. Igor Rusu se deosebește din mulțime prin repertoriul său și prin ținuta scenică impecabilă, iar astăzi îi veți cunoaște și sufletul.
Emisiunea "Zestrea neamului" cu Igor Rusu
Emisiunea "Zestrea Neamului" cu Veta Ghimpu-Munteanu
Emisiunea "Zestrea Neamului" cu Veta Ghimpu_Munteanu

Răsfoiesc o carte emblematică pentru cultura noastră... o carte care cuprinde între paginile ei, urmele pe care a călcat Tălăncuța. Această carte mi-a fost dăruită de către autoarea ei și protagonista emisiunii de astăzi - Veta Ghimpu Munteanu. Am admirat-o întotdeauna pentru minuțiozitatea cu care se apropie de orice lucru și pentru răbdarea cu care știe să adune materialele de arhivă atât de valoroase pentru istoria culturală a neamului nostru. Interpretă, om de radio și pur și simplu un suflet promotor al datinilor strămoșești. Din dorința de a fi cât mai aproape de cântec, a ajuns la redacția muzică-radio unde activează și astăzi. Vă invit s-o cunoașteți.
Emisiunea "Zestrea Neamului" cu Doina Arsene
De această dată am poposit la ușa casei unei interprete care a fost purtată de drumul vieții pe diferite cărări până a întâlnit-o cu cântecul popular. Dar e mai bine să aflăm toată povestea de la prima sursă, de la Doina Arsene.
Emisiunea "Zestrea Neamului" cu Doina Arsene
Emisiunea "Zestrea Neamului" cu Mariana Dobzeu
Emisiunea "Zestrea Neamului" cu Mariana Dobzeu

Astăzi suntem la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală aici unde i-am dat întâlnire unei interprete a cărui cântec este încărcat de sensibilitate artistică și de multă emoție. Mariana Dobzeu ne va spune povestea traseului ei artistic.
Emisiunea "Zestrea Neamului" cu Arsenie Botnaru
Invitatul nostru de astăzi este numai suflet atunci când cântă, un exemplu prin care știe să transmită urmașilor săi cele mai sfinte învățăminte preluate de la strămoși, bineînțeles alături de cântecul de care nu se poate despărți. Arsenie Botnaru este protagonistul emisiunii de astăzi.
Emisiunea "Zestrea Neamului" cu Arsenie Botnaru
Emisiunea "Zestrea Neamului" cu Vladimir Serbușcă
Emisiunea "Zestrea Neamului" cu Vladimir Serbușcă

Continuăm să-i descoasem de amintiri pe oamenii de valoare care și-au adus aportul la îmbogățirea și păstrarea tezaurului nostru folcloric. Unul dintre violoniștii și dirijorii neamului nostru este și Vladimir Serbușcă, viața căruia vă invit să o cunoașteți în această ediție a emisiuneii Zestrea neamului.
Emisiunea "Zestrea Neamului" cu Ioana Căpraru
Astăzi vă invit să savurați viața de dincolo de scenă a Ioanei Căpraru, artista renumită prin multitudinea de șlagăre pe care le-a creat de-a lungul anilor. Atunci când merge în satul natal la vreo petrecere, are obiceiul să-și noteze toate conocăriile și strigăturile pe care le aude la băștinași iar apoi le pune în cântece. Este și acesta un detaliu care a diferențiat-o din mulțimea de artiști.
Emisiunea "Zestrea Neamului" cu Ioana Căpraru
Emisiunea "Zestrea Neamului" cu Nicolae Gribincea și "Plăieșii"
Emisiunea "Zestrea Neamului" cu Nicolae Gribincea și "Plăieșii"
Astăzi v-am pregătit imagini îm premieră din spectacolul extraordinar susținut de Nicolae Gribincea și ansamblul etno-folcloric Plăieșii, cu genericul: La casa cu oameni buni.
Emisiunea "Zestrea Neamului" cu Grigore Gherman
În ediția de astăzi vă invit să cunoașteți un tânăr interpret bucovinean, mai exact de baștină din Ținutul Herța. Este stabilit la București dar atunci când revine în Bucovina se simte cu adevărat - acasă. Grigore Gherman este invitatul meu de astăzi.
Emisiunea "Zestrea Neamului" cu Grigore Gherman
Emisiunea "Zestrea Neamului" cu Margareta Clipa
Emisiunea "Zestrea Neamului" cu Margareta Clipa

Suntem bucuroși să vă aducem astăzi în casele dumneavoastră povestea de viață și de cântec a unei interprete care vine din Bucovina și pe care știu că o iubiți și ați primit-o foarte frumos atunci când a venit prima dată în Republica Moldova în anul 1992. Margareta Clipa este interpreta de peste Prut care a deschis seria înregistrărilor cu o orchestră din Basarabia și este mândră de acest lucru.
Emisiunea "Zestrea Neamului" cu Ion Dascăl
În această ediție a emisiunii noastre vom spune La mulți ani orchestrei Mugurel la cei 50 de ani împliniți, cât și dirijorului acesteia, maestrului Ion Dascăl la 65 de ani de viață, 30 dintre care i-a dăruit acestui colectiv.
Emisiunea "Zestrea Neamului" cu Ion Dascăl

Emisiunea "Zestrea Neamului" cu Mihai Ciobanu
Folclorul este zestrea neamului nostru, izvorul nesecat al cântecului și tradițiilor populare, spune invitatul meu de astăzi,un interpret de frunte al neamului nostru. Mihai Ciobanu servește drept model pentru tânăra generație prin felul în care a știut să-și urmeze drumul său în lumea muzicii dar și prin modul în care a știut să preia și să valorifice zestrea neamului nostru.
Emisiunea "Zestrea Neamului" cu Mihai Ciobanu

Emisiunea "Zestrea Neamului" In memoriam Serghei Lunchevici
Emisiunea "Zestrea Neamului" In memoriam Serghei Lunchevici

O emisiune creată cu mult drag. O poveste despre Serghei Lunchevici spusă de personalitățile pe care le-a crescut! Să ne-amintim de Serghei Lunchevici, o emblemă a "Fluieraș"-ului și a culturii noastre.
Emisiunea "Zestrea Neamului" - Anișoara Prisăcaru
Invitata mea de astăzi este de-a dreptul îndrăgostită de cântecul popular. Își trage rădăcinile de la nordul Moldovei dar este stabilită de 30 de ani în sud. Și pentru că artistului îi stă bine cu drumul, Anișoara Prisăcaru este gata întotdeauna să onoreze orice invitație de a se întâlni cu publicul care-i îndrăgește piesele.
Emisiunea "Zestrea Neamului" - Anișoara Prisăcaru

Emisiunea "Zestrea Neamului" - Suzana Popescu
Emisiunea "Zestrea Neamului" - Suzana Popescu

Astăzi vom vorbi despre tradițiile și obiceiurile de Crăciun și Anul nou, pentru că invitata mea, Suzana Popescu, este cunoscută nu doar ca interpretă dar și ca folcloristă. Este întotdeauna foarte bine documentată și știe să desciferze tradițiile și obiceiurile populare. Vă invit să le descoperim împreună.
Emisiunea "Zestrea Neamului" - Aprindeți luminile, în seara de Crăciun.
Datinile și obiceiurile legate de frumoasele sărbători de iarnă reprezintă credințe străvechi, componente ale culturii noastre tradiționale. Vă invit să redescoperim împreună minunatele colinde pe care trebuie să le transmitem urmașilor noștri.
Emisiunea "Zestrea Neamului" - Aprindeți luminile, în seara de Crăciun.

Emisiunea "Zestrea Neamului" - Hora satului. Crasna.
Emisiunea "Zestrea Neamului" - Hora satului. Crasna.

Am revenit pe meleagurile de unde-și trage obârșia Maria Iliuț, cea care își face plinul de emoție și de inspirație alături de dragii ei crăsneni și care-și dorește să spună lumii întregi despre frumusețea acelor locuri și despre oamenii alături de care a crescut. Crăsnencele nu se încumetau să iasă câteva duminci la horă în aceeași cămașă, trebuiau să uimească lumea din sat despre felul în care s-au prezentat la joc, cutare sau cutare fată. Vorba Mariei Iliuț, țărăncile noastre nu au avut școli și academii, dar și-au pus sufletul în inspirația lor, așa încât de-a lungul timpului au știut să creeze adevărate capodopere.
Emisiunea "Zestrea Neamului" cu Maria Iliuț
Folclorul educă apartenența la neam și e mare lucru să știm cine ne sunt strămoșii, ce obiceiuri au avut, cum s-au purtat și care le-a fost crezul. În această emisiune vă invit să facem un popas în dulcea Bucovină. Am explorat împreună cu echipa de filmare, ținuturile de poveste de unde și-a luat zborul în lume Maria Iliuț. Satul Crasna, regiunea Cernăuți, este una din puținele localități unde încă hora satului își adună oamenii la un loc îmbrăcați în straie populare de ți-e mai mare dragul să-i admiri.
Emisiunea "Zestrea Neamului" cu Maria Iliuț

Emisiunea "Zestrea Neamului" - Mioara Velicu
Emisiunea "Zestrea Neamului" - Mioara Velicu
Pentru că se împlinesc 25 de ani de când pe scena Palatului Național de la Chișinău interpreți de mare valoare de peste Prut au susținut primele spectacole, iată că astăzi vă invit să cunoașteți o artistă pe care știu că o iubiți și pe care, la fel ca și în anul 1989, o întâmpinați de fiecare dată cu ropote de aplauze. Când spunem Hai catrină și-mi arată sau Douăzeci de primăveri, spunem Mioara Velicu.
Emisiunea "Zestrea Neamului" cu Oleg și Lucia Sacaliuc
Pentru că suntem în postul Crăciunului ne-am gândit să-i invităm în studio pe Lucia și Oleg Sacaliuc, doi instrumentiști care știu să aline sufletele oamenilor cu cântecul izvorât din strune de vioară.
Emisiunea "Zestrea Neamului" cu Oleg și Lucia Sacaliuc
Emisiunea "Zestrea Neamului" - Festivalul-concurs "Prezintă Orchestra Folclor"
Emisiunea "Zestrea Neamului" - Festivalul-concurs "Prezintă Orchestra Folclor"
Vă invit astăzi în culisele festivalului concurs Prezintă orchestra FOLCLOR, pentru a face cunoștință cu tânăra generație de soliști vocaliști și instrumentiști ce-și doresc să se afirme. Este un eveniment cu vechi tradiții care se desfășoară în câteva etape pe tot parcursul anului.
Emisiunea "Zestrea Neamului" - Maria Cristea
Astăzi vă vom face cunoștință cu cea mai harnică și pricepută meșteriță de costume populare din țară, o adevărată promotoare a zestrei neamului nostru. Pentru Maria Cristea, crearea unui costum național este o mare responsabilitate și consideră că te respecți doar atunci când îți vorbești limba, îmbraci portul național și-ți iubești neamul.
Emisiunea "Zestrea Neamului" - Maria Cristea

Made on
Tilda